Tiedote 15.8.2016: HEIKKI SARMANTO UUDISTAA SUOMALAISEN 100-VUOTIAAN ORATORION

with Ei kommentteja

HEIKKI SARMANTO UUDISTAA SUOMALAISEN 100-VUOTIAAN ORATORION

John the Baptist on jazzia, maailmanmusiikkia ja hallittua improvisaatiota

Säveltäjä Heikki Sarmannon ja yhdysvaltalaisen kirjailijan Kim Richin yli 25 vuotta kestäneen yhteistyön uusimpana tuloksena on kaksinäytöksinen musiikkidraama aikansa edelläkulkijasta Johannes Kastajasta. Oratorion kantaesitys on Johanneksenkirkossa Helsingissä perjantaina 11.11.2016 ja se juhlistaa Johanneksenkirkon 125-vuotisjuhlaa.

John the Baptist on sävelletty kuorolle, orkesterille ja yhdeksälle solistille. Jussi Mattilan valmentamaa Kuopion nuorisokuoroa ja säveltäjän kokoamaa 11-henkistä orkesteria johtaa kapellimestari Rauno Tikkanen. Solisteina ovat mm. Maria Lund, Jarmo Mäkinen, Anastasia Trizna ja Ville Mäkinen. Teoksen ohjaa Veera Airas.

Sävellys pohjautuu Lähi-Idän musiikilliseen perintöön ja siinä on vaikutteita afroamerikkalaisista ja klassisesta musiikista sekä jazzista. Näistä rakentuu uudenlainen kirkkomusiikkiteos, jolla on yhteys varhaiseen oratorioperinteeseen. Hallitut improvisaatiot ovat keskeinen osa teosta, joten jokainen esityskerta on ainutlaatuinen kokonaisuus. John the Baptist teosta on syytä pitää reformaation jälkeisen oratorioperinteen yhtenä merkkiteoksena.

”John te Baptist on moniulotteisuudessaan hätkähdyttävä kokemus aikamme ihmisille. Halusin tuottaa musiikin ja draaman keinoin tunnepohjaisia totuuksia, jotka johtavat meidät etsimään parempaa itseämme. Teoksesta on löydettävissä myös polkuja, joita kulkemalla elämämme voisi tuntua toisenlaiselta” kertoo libretisti Kim Rich.

Teos kunnioittaa Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä ja se kuuluu eurooppalaisen Reformaatio 500 vuotta – merkkivuoden ohjelmiin. Vuonna 2017 oratoriota esitetään Oulussa, Turussa, Tampereella, Porissa, Lahdessa sekä Kuopiossa ja sen kansainvälisistä esityksistä neuvotellaan parhaillaan. Kaksi- ja osin kolmikielinen käsiohjelma tekee englanniksi esitetyn oratorion seuraamisen sujuvaksi. John the Baptist oratorion tuottaa Kristillinen taidesäätiö.

Lisätietoja: www.baptistblog.fi
Tiedottaja Raija Rehnberg, raija.rehnberg@gmail.com, 045 1779577
Tuottaja Seppo Koistinen, finnish45@yahoo.com, 0400 870042